dieleythe-banner-vergroot

Midweekroeien op de Nieuwkoopseplassen

Geplaatst op 01-05-2023  -  Categorie: Recreatieroeien  -  Auteur: Liesbeth Muller

De aankondiging van de commissie midweekroeien om bij roeivereniging de Meije te gaan roeien wilde ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan.

De natuur van de Nieuwkoopse plassen is zeker ook in het voorjaar heel erg mooi. Het riet staat nog niet te hoog, de vogels zijn druk bezig met nesten en jongen en de eerste voorjaarsbloemen staan met hun prachtige kleuren in het veenlandschap. Gelukkig hadden meer leden dezelfde gedachte als ik en zo hadden we een club van 12 Leythe leden om deze tocht te roeien. Na kennismaking met leden van de Meije gingen de boten naar buiten.

nieuwkoop2

Een kleine vereniging, op deze locatie verwacht je misschien wel veel wherry’s maar dat is zeker niet het geval. Veel C-vieren, maar ook een mooie coastal skiff.

nieuwkoop6We hadden heel veel geluk met het weer, in de morgen wel fris maar het bleef de hele dag droog en in de middag kwam de zon er ook bij. Gelukkig niet te veel wind zodat we zonder problemen de plassen konden oversteken. De leukste route is natuurlijk om ook door de kleinere sloten te gaan. In de weilanden zien we kieviten maar ook een wulp die kwam aanvliegen en dichtbij onze boot in het gras naar voedsel zocht.

nieuwkoop5De rietsnijders druk bezig met het maken van schoven riet. Het is een rustgevende omgeving: zelfs geen motorbootjes om ons heen! Alleen de weg vinden is altijd lastig met al die zijslootjes die soms ook doodlopend zijn...

nieuwkoop3De lunch hebben we binnen in een cafeetje kunnen nuttigen zodat we weer lekker warm aan de terugweg konden beginnen. Met het zonnetje erbij was dat heel aangenaam.

Kortom: een tocht over de Nieuwkoopse plassen is een aanrader!

Voor de spits reden we weer naar Leiden en keken we terug op een mooie dag roeien.

Dank aan de commissie midweekroeien voor de organisatie!

Liesbeth Mullernieuwkoop1

Op vrijdag 2 juni organiseert de Midweekcommissie opnieuw een tocht: dit keer zijn we te gast bij De Gorcumse en roeien we over de prachtige Linge. Je kunt je al opgeven! Zie het Activiteitenoverzicht.