Die Leythe is een vereniging die nagenoeg volledig op vrijwilligers drijft. Dat is een groot goed, dat we moeten koesteren. Toch zijn er punten van zorg, waardoor we de houdbaarheid van het huidige vrijwilligersmodel eens goed onder de loep moeten nemen:
Daarom heeft Aad van Leeuwen binnen het bestuur het discussiestuk getiteld ‘van vrijwilligerswerk naar verenigingswerk’ geschreven, en daarbij geput uit onderzoek en ervaringen bij andere sporten en verenigingen. Wat blijkt:
Ook voor Die Leythe is herhaaldelijk uitgesproken dat we een vereniging van, voor en door leden zijn. Dat betekent dat we samen de vereniging moeten runnen, en dat ieder lid geacht wordt daaraan bij te dragen. Zonder vrijwilligers – en dus bij noodzakelijke inhuur – zou de contributie verdubbeld moeten worden. Omgekeerd zijn we met voldoende vrijwilligers in staat om de leden heel veel te bieden: een topvloot, hoogwaardige begeleiding, laagdrempelige deelname aan evenementen, en goede faciliteiten.
Om dat te bevorderen is het nodig om het vrijblijvende vrijwilligerswerk te ‘reframen’ tot verenigingswerk. Het verenigingswerk bestaat uit alle taken en werkzaamheden die nodig zijn om de vereniging draaiende te houden.
Daarom willen we beginnen om alle taken van het verenigingwerk eens inzichtelijk op een rijtje te zetten. Bij een roeivereniging half zo groot als Die Leythe hebben ze ruim 80 taken beschreven met een totaal tijdsbeslag van 9.000 uur. Die taken werden aanvankelijk uitgevoerd door ruim 100 leden en na invoering van het nieuwe model van verenigingswerk door ruim 250 leden.
Wat gaan we verder doen:
Zoals gezegd is de ambitie geformuleerd: ieder voelt zich verantwoordelijk en draagt bij het actief lidmaatschapsmodel. We realiseren ons dat de uitwerking nog wel wat voeten in de aarde zal hebben. Ook hiervoor nodigt het bestuur leden uit mee te denken over de verdere uitwerking.