voorbeld-paginahead

Lid worden

Op deze pagina tref je informatie aan die je als aankomend lid nodig hebt, en die je een indruk geeft van het leerproces (instructie) dat je zult doorlopen.

Direct aanmelden

Via onderstaande links kun je het formulier vinden dat voor jou van toepassing is. Weet je nog niet wat je kunt verwachten van roeien of een lidmaatschap bij die Leythe, lees dan eerst nog verder.

Wil je lid worden en ben je tussen 9 en 18 jaar oud, gebruik dan het aanmeldformulier voor jeugd en junioren.
Ben je volwassen (19 of ouder) en heb je geen of weinig (recente) roei-ervaring, vul dan het digitale aanmeldformulier voor aankomende leden zonder roei-ervaring in.
Ben je volwassen en ben je een ervaren roeier (roei-ervaring max. 5 jaar geleden én geen roei-instructie meer nodig), gebruik dan het digitale aanmeldformulier voor roeiers met ervaring (zij-instromers).

Leeftijdscategorie├źn

 Bij het aanmelden maken wij een onderscheid in 4 categorieën:

Jeugd (9 t/m 14 jaar)
Junior (15 t/m 18 jaar)
Senior (19 t/m 24 jaar)
Senior (25 jaar en ouder)

Bepalend is de leeftijd die je in het verenigingsjaar bereikt.

Contributie, bijkomende kosten en opzeggen

Informatie over contributie, bijkomende kosten en opzeggen vind je op de pagina contributie.

 

Jeugd

Aanmelden via het aanmeldformulier voor jeugd en junioren.

Je krijgt na aanmelding bericht van de Jeugdcommissie. De roei-instructie voor de jeugd wordt gegeven op dinsdag- en zaterdagmiddag.

Voor meer informatie over jeugdroeien (9 t/m 14 jaar) kun je hier klikken of mailen naar dguej.[antispam].@dieleythe.nl.

 

Junioren

Aanmelden via het aanmeldformulier voor jeugd en junioren.

Je krijgt na aanmelding bericht van de Juniorencommissie. De roei-instructie voor junioren wordt gegeven op zaterdagmiddag en op dinsdagavond.

Voor junioren-roeien kun je hier klikken of neem je contact op met de juniorencommissie via eissimmocneroinuj.[antispam].@dieleythe.nl.

Activiteiten

2021 Activiteit
september
12 september
zondag
09:00 tot
11:00
Voorroeien zij-instromers
LRZV Die Leythe, Morsweg 148, 2332 ER Leiden
november
7 november
zondag
09:00 tot
11:00
Voorroeien zij-instromers
LRZV Die Leythe, Morsweg 148, 2332 ER Leiden

Volwassenen

Zonder of met weinig roeiervaring

Wil je lid worden en heb je geen of weinig roei-ervaring, vul dan het digitale aanmeldformulier voor aankomende leden zonder roei-ervaring in.

Nieuwe leden zonder of met weinig roei-ervaring kunnen als regel in het voorjaar lid worden (maart of april) op voorwaarde, dat er voldoende plaats is in de instructie. Na je aanmelding informeren we je binnen enkele weken over de termijn waarop je lid kunt worden. Het kan zijn dat je enige tijd moet wachten na je aanmelding voordat je lidmaatschap kan ingaan.
Meld je wel zo snel mogelijk aan als je geïnteresseerd bent in een lidmaatschap, want wij nodigen nieuwe leden uit voor de introductie-avond (nieuweledenavond) op volgorde van aanmelding.

Zodra wij plaats voor je hebben in de roei-instructie word je uitgenodigd voor een nieuweledenavond waarop je kennismaakt met de Afroeicommissie. Je krijgt uitleg over de roei-opleiding, de huisregels, het verenigingsleven en –activiteiten en je maakt afspraken voor de eerste roeilessen.

De aanmelding is nog geen inschrijving. Pas op de nieuweledenavond beslis je of je een (proef)lidmaatschap wilt aangaan. Pas vanaf dat moment ben je ook contributie verschuldigd.

De instructie begint met enkele lessen in de roeibak, gevolgd door wekelijkse roeilessen op het water volgens een instructierooster. Voor volwassenen zijn er in de periode april-oktober zowel op doordeweekse avonden (maandag, woensdag en donderdag) als op woensdag- en zaterdagochtend vaste instructie-uren. Op de nieuweledenavond geef je aan, naar welk instructie-uur je voorkeur uitgaat.
Als je na je proefperiode van 3 maanden lid blijft, dan roei je in je instructie-uur t/m eind september en kun je vanaf oktober meedoen aan de winterinstructie (andere tijden, geen avondroeien meer, wel op zondagochtend).

Voor meer informatie kun je het infoboekje volwasseneninstructie doornemen of contact opnemen met Anne-Martine Gielis, contactpersoon nieuwe leden.

 

Proeflessen

 We organiseren geen proeflessen voor volwassenen, maar tijdens de instructie-uren kun je altijd een keer komen meekijken om de sfeer te proeven.

 

Tijdsinvestering

Roeien is een technische sport: het kost tijd om de volgorde van de roeihaal aan te leren. Het verschilt per persoon hoe lang het duurt voor je het roeien onder de knie hebt en prettig en veilig in een boot kunt roeien.

Als nieuw lid krijg je les met een groepje medecursisten onder leiding van enkele instructeurs. Neem de tijd en kom ruim voor aanvang naar de vereniging. Met je medecursisten leg je de boten in het water en je maakt na de les gezamenlijk de boten schoon. Na afloop van de les drink je nog gezellig koffie of thee met je medecursisten en instructeurs. Een uur les betekent dus al gauw een tijdsbeslag van twee uur.

Voor de stuurinstructie is dat meestal langer: je gaat dan al gauw twee uur het water op, dus reken daarvoor drie uur.

 

Kleding en schoeisel

Er is speciale roeikleding in de handel – ook via de kledingwinkel van Die Leythe – maar het niet nodig om die al direct aan te schaffen. Roeikleding moet niet te wijd zijn – ook de broekspijpen niet – maar wel lekker zitten en warm of koel genoeg zijn.

‘Laagjes’ zijn het beste, van roeien krijg je het snel warm. Truien of vesten met steekzakken zijn niet geschikt, want daar kunnen je riemen in blijven haken.

Als schoeisel draag je eenvoudige gym- of bootschoenen met een smal hielstuk en een niet te dikke zool. Hardloopschoenen hebben meestal te brede hakken en bovendien is de demping van de zolen eerder een nadeel dan een voordeel bij het roeien.

Zichtbaarheid op het water is één van de belangrijkste veiligheidseisen. In een skiff, en als boeg of stuur in een meermansboot ben je verplicht kleding te dragen die op afstand goed zichtbaar is voor andere watergebruikers. De kleuren fluorescerend oranje, rose of geel zijn het meest geschikt. Om deze reden krijg je als nieuw lid een oranje hesje (inbegrepen in het entreegeld). Vind je één hesje niet genoeg of wil je ook een t-shirt; in de kledingwinkel van Die Leythe zijn fluorescerende singlets en shirts van goede kwaliteit verkrijgbaar.

Clubkleding is alleen verplicht als je namens Die Leythe deelneemt aan een roeiwedstrijd.

 

Zwemmen

Als je leert roeien, maar ook als ervaren roeier, kan het gebeuren dat je boot omslaat en je te water raakt. Daarom moet je kunnen zwemmen, gekleed in roeikleding, met schoenen aan en een aantal minuten kunnen watertrappelen.

Als de watertemperatuur onder de 10 graden is (meestal half oktober tot begin april) roei je tijdens de instructie in (bredere) meerpersoonsboten om het risico op omslaan en dus koudeshock en/of onderkoeling zo klein mogelijk te maken.

Met roeiervaring

Heb je al roei-ervaring en heb je geen roei-instructie meer nodig, gebruik dan het digitale aanmeldformulier voor roeiers met ervaring (zij-instromers).

Voor potentiële nieuwe leden met roeiervaring – ook wel zij-instromers genoemd – organiseren we meerdere keren in het jaar startmomenten. Na aanmelding ontvangen zij zo snel mogelijk een uitnodiging om ‘voor te roeien’, zodat kan worden vastgesteld voor welke permissies zij in aanmerking komen. Die permissie bepaalt in welke boten je mag roeien. Na toekenning van de permissie(s) gaat het lidmaatschap in en is het nieuwe lid contributie verschuldigd.

Als het lidmaatschap is ingegaan, mag je direct roeien in een meermansboot (mits niet op boeg of als stuur) waarvoor je permissie gekregen hebt bij de start van je lidmaatschap (voorroeien). Zodra je de basispermissie hebt gehaald mag je pas roeien in een skiff of boten sturen (als boeg of op de stuurplaats) behorend bij de behaalde permissie. We proberen na het voorroeien meteen afspraken te maken voor het zo spoedig behalen van de basispermissie.

Voorroeien doe je voor scullpermissies in een gladde skiff, voor boordroeien in onze C-tweezonder of evt. de tweezonder.

Voor alle leden, die in aanmerking willen komen voor de hoogste roeipermissies (scull-3 en/of oars-3) geldt, dat zij zich op enigerlei wijze als vrijwilliger hebben ingezet voor de vereniging. Ook van nieuwe leden met roeiervaring, zeker van hen die bij het voorroeien de hoogste roeipermissies krijgen toegekend, wordt verwacht dat zij zich als vrijwilliger inzetten voor de vereniging.
Een greep uit de mogelijkheden; bardiensten, instructie geven (zowel boord als scull), coaching van wedstrijdroeiers, onderhoud aan boten of gebouw. Daarnaast zijn er ook kortlopende klussen als het mee helpen organiseren van een wedstrijd.

Zij-instromers, die geïnteresseerd zijn in het roeien in wedstrijdverband kunnen zich laten informeren door de commissie ROW.

In het infoboekje voor zij-instromers vind je allerlei praktische zaken.

Voor meer informatie over administratieve zaken met de contactpersoon nieuwe leden Anne-Martine Gielis.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Die Leythe is verzekerd tegen aansprakelijkheid. Bij huishoudelijk reglement is bepaald, dat leden verplicht zijn om ook zelf een Aansprakelijkheidsverzekering Personen (AVP) te hebben, omdat verzekering van die Leythe haar leden niet onder alle omstandigheden vrijwaart tegen aansprakelijkheid. Kijk voor de zekerheid in je polisvoorwaarden na of roeiboten niet uitgesloten zijn, maar in de regel is schade gedekt als deze met of door een roeiboot is veroorzaakt. Het bestuur vertrouwt erop, dat elk lid een dergelijke verzekering afsluit en aanhoudt.