dieleythe-banner-vergroot

Langeafstandsroeiers bijten de marathonspits met verve af!

Geplaatst op 21-03-2024  -  Categorie: Recreatieroeien  -  Auteur: Thomas Roes
Afgelopen zaterdag hebben acht marathonbikkels meegedaan aan de Lentemarathon van onze naburige roeivereniging Iris. De groep marathonroeiers is de laatste tijd groeiende, en door de vele verschillende boottypen die kunnen worden gebruikt, is bijna altijd wel een samenstelling te maken.
Vrijdagmiddag aan het eind van de dag opladen, en zaterdag even vroeg opstaan. Nu is Lisse niet ver, en de 50km niet echt lang, dus zo extreem is alles nu ook weer niet. 
Zaterdagochtend begint alles met een gezellig ballet van botenwagens (Jan-Pieter, nogmaals dank voor het rijden), en een klein stukje tillen.
Na een korte briefing van de ploegen, hebben we ons verdeeld over de Jan Steen en de Luts, en na keuring van de boten snel van start.
Na een stukje Ringvaart, noord-om de Kaag, deels via slootjes die we al kennen van eerdere trainingen, maar soms toch ook weer nieuw. Iris blijkt een ster in het vinden van ERG lage bruggen. Slippend moet de boot heel recht liggen, anders haak je met de handels onderin de brug. De leden van Iris zijn bij deze soms lastige passages steeds zeer behulpzaam. 
whatsapp-image-2024-03-21-at-16-49-17-1 2Gaandeweg naderen we het centrum van Leiden, en wordt het water steeds bekender, en als we bijna thuis zijn, slaan we bij molen de Put weer stuurboord uit, en gaan we weer richting Lisse.
Aan het begin van de Haarlemmertrekvaart zitten we een beetje vast achter een andere ploeg. Kortom, even een beetje rust. Maar kort na jachthaven Poelgeest kunnen we weer los. Nog weer een nieuwe sloot ontdekt achter Huis te Warmond, maar al snel weer op bekend terrein van eerdere trainingen. Aan het eind van het Malle Gat zit voor mij het roeien er alweer op. Nog een stukje sturen, onder andere pal achter de Keukenhof, die bijna open is. De parkeerplaatsen zijn er al helemaal klaar voor. 
whatsapp-image-2024-03-21-at-16-49-17 2
We (de Jan Steen) hebben één Duitse C3x voor ons moeten dulden. Die waren zo snel, dat de tijdwaarneming en/of fotograaf nog niet aanwezig waren. 
whatsapp-image-2024-03-21-at-16-49-45 2Na een borrel, de boot eruit, en weer klaarmaken voor transport. Aan ons eerste biertje zien we de Luts ook binnenkomen. Uitgerust als wij al waren helpen we deze bikkels met het de kant op krijgen van de boot. Terwijl zij douchen, maken wij de Luts ook klaar voor transport. 
Nog voor de rijsttafel - een lekkere en gezellige afsluiting! - hebben we de boten al op de wagen geladen. Leiden is niet ver, en in een mum van tijd liggen de boten weer in de loods alsof er niets gebeurd is. We hebben alleen weer een hoop nieuwe slootjes gezien.
Jan-Pieter, Jochem, Godelieve, Niels, Nieves, Peter, Matthieu en Thomas
Wist je dat Die Leythe op zondag 16 juni een Lustrummarathon organiseert? Over een paar weken meer info! Stel je ploeg vast samen!